-
Yöneticiler
Vedat Konyalı,
-
Editörler
Vedat Konyalı,
-
Katılımcılar
Alaattin Timur, Ali Haydar Ünsal, Betül Pinhas, Burcu Kemerli, Ceren Ünsal, Fatma Baş, Kader Gürsoy, Kubilay Düzgören, Nurşen Kaya, Onur Şahbaz, Pınar Karakaya, Pınar Özbilgen, Salih Zeki İlban, Serkan Gönençler, Serkan Korkmaz, Sinan Anaral, Şerare Arbatlı, Tahir Önal, Tuba Gültekin, Uğur Çıkırıkçılı, Tayfun Duran,
TARİHÇE
Tarihin Emaneti: Eminönü
İstanbul'un tarihi yarımada olarak bilinen kısmında yer alan Eminönü İlçesi kuzeyden Haliç, güneyden Marmara Denizi, doğudan İstanbul Boğazı, batıdan ise Fatih ilçesi ile çevrilidir. İlçe, bütünüyle İstanbul kentinin tarihi çekirdeği olan suriçinde yer alır ve merkezi alanın en canlı bölgelerinden birini oluşturur.
Osmanlı döneminde Deniz Gümrüğü ve Gümrük Eminliği'nin burada bulunması sebebiyle Eminönü adını alan ilçe, Fatih İçesi'yle birlikte cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul'un merkezi ilçesi olmuştur. Nüfusu 1955 yılına kadar artmaya devam eden Eminönü İlçesi'nin önemli semtleri, zamanla konut alanı olmaktan çıkıp, ticaret bölgesine dönüşünce, azalma sürecine girmiştir. 1990 yılında 83.444 olan nüfusu, son nüfus sayımında 55.548 olarak tespit edilmiştir. Yüzölçümü 5 km2' dir.
İlçenin belli başlı semtleri: Eminönü, Sirkeci, Bahçekapı, Cağaloğlu, Sultanahmet, Süleymaniye, Çemberlitaş, Çarşıkapı, Beyazıt, Laleli, Kadırga, Gedikpaşa, Kumkapı, Çatladıkapı ve Mahmutpaşa'dır.
Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde cazibesinden hiçbir şey kaybetmeyen ilçe, sınırları içinde çok önemli tarihi ve turistik eser barındırır. Sadece ülkemizde değil dünyada da eşine az rastlanan bu eserlerden bazıları şunlardır: Sultanahmet ve Beyazıt Meydanları, Dikilitaş, Burmalı ve Örmeli Sütun, Çemberlitaş, Aya İrini Kilisesi, Yerebatan Sarayı, Topkapı Sarayı, Süleymaniye, Sultanahmet, Ayasofya, Küçük Ayasofya, Beyazıt, Şehzade, Yeni (Valide), Nuruosmaniye, Laleli Camii gibi camiler, Mısır Çarşısı, Kapalıçarşı, Gülhane Parkı, İstanbul Üniversitesi...
Detaylı Bilgi İçin: http://www.eminonu.bel.tr/